Hum-Kotli

Hum

 

Hum je smješten u srcu Istre, nalazi se u buzetskoj općini, od Buzeta je udaljen 14 km. Do njega se može doći sa svih strana automobilom, izletnicčkim autobusom, vlakom, a mnogi dolaze i pješke, da bi bolje razgledali zanimljivosti i doživjeli ljepote krajolika. Današnji svoj izgled u osnovnim je konturama Hum dobjo već u srednjem vijeku, u XI. stoljeću. Tada je na ostacima stare utvrde sagrađen Humski kaštel i zatim uz njega prvl niz kuća budućeg gradića.

Njegova obrambena uloga diktirala je zatvoren sustav zidina koje su ga opasivale sa svih strana te takav plan grada koji je omogućavao najbržu vezu svake njegove važrnje točke s kaštelom, u koji su se žiteiji sklanjali u slučaju opasnosti. A položaj kaštela na zapadnom rubu hrpta brijega na kojem se Hum smjestio odredio je zapadnu grarnicu naseija te se ono moglo razvijati samo prema istoku. Nastao je tako gradić položen po hrptu izduženog brijega, unutar gradskih zidina koje zatvaraju površinu približno pravokutnog oblika dužine stotinjak i širine oko 35 metara. Prostornu organizaciju gradića čine tri paralelna niza kuća što se pružaju od istoka prema zapadu, dvije ulice koje ih odjeljuju i trapezasti trg kod glavnih gradskih vratiju. Kaštel je dvijama ulicama bio izravno povezan sa svim djelovima grada. Stambene kuće u sva tri niza gledale su na ulice pa je tako bio omogućen brz dolazak vojne posade i brzo sklanjanje svih gradskih žitelja u kaštel.

Kotli

 

Iako se sastoji od samo petnaestak kuća, staro selo Kotli jedno je od najprivlačnijih izletišta u središnjoj Istri. Smješteno je istočno od Buzeta, u travnatoj dolini Rečine, čije vode, nakon spajanja s pritokom Dragom, dalje teku kao Mirna, najduža i najpoznatija istarska rijeka. Rečina je službeno ime pod kojim je rječica označena na većini zemljovida, ali stanovnici koji uz nju žive zovu je Mirna. Kada se u proljeće na Učki i Ćićariji počnu topiti snjegovi te nakon obilnih kiša, njezinim koritom poteče bujica vode, a krajem ljeta, nakon dugotrajnih suša, može posve presušiti.

Današnji je izgled selo poprimilo u 18. stoljeću, a možda i nešto ranije. Sačuvano je oko 15 kuća koje su veće i ljepše od kuća u okolnim selima i zaseocima. Uvjeti za razvoj takvoga graditeljstva su djelomično u stabilnim prihodima koje su Kotljani ubirali kao nadaleko poznati zanatlije. Duž glavne ulice niz je katnica koje svjedoče o boljim vremenima, kada je u selu živjelo mnogo ljudi.